Dan jagod in špargljev na Bregu pri Litiji

Breg pri Litiji je vasica ob Savi, nedaleč od Litije. Nekdaj, pred prihodom južne žerleznice je bila pod vasjo splavarska postaja. Domačini pa so s furmanstvom ustvarjali oddaten zaslužek na majhnih kmetijah. Danes pa so se na kmetije pridelujejo jagode in šparglje, mleko predelajo v sir in mlečne izdelke, nabirajo in predelujejo gozdne sadeže in zdravilna zelišča.V vasi sta poleg prostovoljnega gasilskega društva aktivna še društvo za razvoj podeželja LAZ in športno društvo, ki ob sodelovanju krajevne skupnosti vsako leto pripravijo zanimivo prireditev Dan jagod in špargljev. Zadnjo nedeljo v maju se cel dan dogaja pri gasilskem domu.

 

Otroci se igrajo na vaškem igrišču pri gasilskem domu, sodelujejo na delavnicah, barvajo prodnike ali se vključijo v skupinsko animacijo.

Posebej zanimiva je zbirka prodnikov, ki je na ogled v gasilskem domu. Ogled filma in več kot tristo različnih primerkov prodnikov, pospremi obiskovalca v delček zanimive zgodovine Zemlje.

 

 

Kuharji pripravljajo šparglje na različne načine, Seveda pa je možno kupiti tudi sveže šparglje in se ob opazovanju priprave naučiti kakega novega recepta.

 

 

 

Poleg svežih jagod iz domačih njiv, so slastne različne sladice, palačinke z jagodnim nadevom, jagodni napitki.

Koliko kosov torte bo prišlo iz jagode velikanke pa je nagradno vprašanje.

 

 

Obisk prireditve je zanimiv tudi zaradi številnih stojnic z izdelki domače in umetne obrti. Predstavijo se rokodelska društva, oblikovalci in izdelovalci s certifikatom.

 

 

 

Športno društvo prirpavi zabavne igre. Obiskovalci se povežejo v ekipe in tekmujejo v spretnostih in nespretnmostih v veliko zabavo gledalcev. Zmagovalci pa si prislužijo lepo nagrado.

Ostali pa lahko preiskusijo srečo pri srečelovu in s tem podprejo organizatorje, ki s prireditvijo zbirajo sredstva za obnovo gasilskega doma na Bregu.

 

 

Na sosednji kmetiji je na ogled razstava malih domačih živali in možnost jahanja. Otroke bo privabil velik šotor in jih morda navdušil, da bi počitnice preživeli na kmetiji.

 

 

 

Za dobro vzdušje in morda tudi za ples poskrbi glasba v izvedbi domačega ansambla.

 

 

 

 

Obiskovalci prireditve si lahko brezplačno ogledajo stalno razstavo prodnikov iz reke Save. Vsako polno uro se v razstavnem prosgtoru vrti 15 minutni film o zbirki.