Pohod po Jablaniški poti

Pohod je na prvo soboto v aprilu. Start je pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici (ob cesti Litija-Gabrovka) od 7. do 10 ure. Pot je dolga 18 km, nezahtevna, markirana in krožna.

Za štartnino si privoščite zajtrk, ki so ga prirpavile jablaniške gospodinje, požigosajte kontrolni kartonček in se odpravite mimo cerkve sv. Ane proti Jablaniškim Lazom. Po eni uri hoda se prileže počitek pri Andreju.

Nadaljujete do Spodnje Bukovice s slikovitim razgledom vse do Trdinovega vrha. Prečkate asfalt in takoj nazaj na gozdno pot.

V Prelesju ste na pol poti. Privoščite si toplo malico. Na domačiji Kavc je kontrolni žig. Nadaljujete do Mamolj, si ogledate cerkev in malo naprej posladkate z dobrotami Aktiva kmečkih žena iz Polšnika. Zavijet s ceste spet na gozdno pot .V Čebelniku  mladi pripravijo stojnico s jabolčnimi posladki, promocijskim  materialom in kavico.

...startna miza                                         ...v Čebelniku                                            ...stojnica mladih

Nato nadaljujete do Zelenca in naprej do cerkve sv. Marije Magdalene na vspetini nad Gradiščem pri Litiji. V vasi je okoli 14. ure zaključna prireditev s zabavnim programom. Ekološki kmetiji Pr'Kokolj in Pr'Vovk pripravijo domače dobrote, Društvo LAZ pa srečelov. Na poti v dolino si ogledate tematsko razstavo v Domačiji spominov.

...prireditev na cilju                              ... Domačija spominov                     ....nazaj v dolino

Povratek v dolino je le kratek sprehod. V četrt ure ste v Zg. Jablanici.