Aktualna ponudba

Čaji na zalogi

Domači čaj, družinski čaj, krt, moški čaj, otroški čaj, pomirjevalni čaj, prečiščevalni čaj, prehlad, zeliščni čaj, želodček, ženski čaj.

Obisk zeliščnega vrta

V poletnem času obisk zeliščnega vrta možen po prednodni najavi na 031 766 226 ali po e-pošti: pavla.rozina@gmail.com

Kmetija pr´Janez v Gradišču pri Litiji

Kmetija Pr`Janez spada med manjše hribovske kmetije. Nahaja se v zaselku Zelenc, delu vasi Gradišče pri Litiji, na nadmorski višini 455 m. Z vseh strani je obdana z gozdom, večinoma se razprostira po strmem terenu. Kmetija leži na sončni strani, zato je primerna za vzgojo in nabiranje zelišč ter gozdnih sadežev.   

Na kmetiji že trideset let delava Pavla in Marjan Rozina. Ukvarjamo se z živinorejo, pasemo  telice,  pridelujemo  zelenjavo za domače potrebe, pridelujemo in nabiramo  zelišča.

Ideja  o nabiranju in pridelavi  zelišč se je Pavli porodila leta 2004, ko je ostala brez službe. Za izobraževanje je izkoristila vse priložnosti, ki jih je ponujala kmetijska svetovalna služba. Ogledala si je številne dobre prakse. Največ pa so obogatile znanje o zeliščih lastne izkušnje.

Prve sadike smo kupili na Kmetijskem inštitutu v Žalcu, s katerimi smo zasadili del vrta. Najprej smo zelišča uporabljali v krogu družine, nato pa smo višek začeli prodajati preko zadruge za razvoj podeželja Jarina. Zeliščni vrt se je širil, kot tudi oblike prodaje.

Zgodovina kmetije

Hišno ime "pr' Janez" se je po prvem  gospodarju - Janezu, ohranilo vse do danes. Domačijo je kupil leta 1902 od soseda, ki se je podal s trebuhom za kruhom v daljno Ameriko. Na mestu kjer je stala majhna stara hiša, so leta 1926 zgradili novo. Gozd so izsekali in naredili njive, travnike in vinograd. Oba rodova sta se preživljala delno s kmetijstvom, delno s službo, pa tudi oglje so kuhali po gozdovih.  Domačija do sedaj ni spremenila priimka.

Kmetija je težko preživljala družino, zato so med obema vojnama fantje odšli po svetu. Zemljo so obdelovali večinoma ročno, brez uporabe umetnih gnojil in kemičnih sredstev, zato je bilo manj pridelka, ohranila pa se je kvaliteta zemlje.

Po pripovedovanju se je ime zaselka Zelenc prijelo po bujnih gozdovih, kjer je bilo vse zeleno in po kuščarjih – zelencih, ki so se obdržali do danes.

Mnenja strank

"Pavla je zeliščarica v pravem pomenu besede. Zelišča prideluje z ljubeznijo in v želji, da bi njeni čajčki pomagali premagati vse tegobe.  Lahko ji zaupam, da ve, kaj dela in da so zelišča pridelana brez umetnih gnojil in brez pesticidov. Občudujem koliko ve o zeliščih in koliko časa žrtvuje za obdelavo zeliščnega vrta in sušenje zelišč."     Jelka                                                                                                                                       

"Na Jablaniškem pohodu sem pri njej na stojnici v Zelencu kupila čaj. Tako je dober, čaj tako lepo diši! Ko na posušene liste prelijem vročo vodo, v skodelici zaplavajo cvetovi v vsej svoji lepoti, kot da sploh niso bili posušeni."     Ksenja
 

© 2011 Društvo za razvoj podeželja LAZ | Izdelava strani: Peternet