Domačija spominov

Domačija spominov, je domačija v Gradišču pri Litiji, v slikoviti Jablaniški dolini, kjer zakonca Samec hranita predmete, ki so jih uporabljali njuni predniki in obiskovalcem omogočata svojevrsten prehod skozi čas. V letošnjem letu sta razstavo popestrila z zbirko magnetov iz potovanj na vse konce sveta. Vrata njune domačije so odprta po dogovoru. Pokličite ju na 041 296 483, se dogovorite za termin in ju obiščite.

Ideja za razstavo starih predmetov zakoncev Amalije, po domače Malči, in Marka Samec se je porodila leta 2005, ko sta pohodnikom tradicionalnega pohoda po Jablaniški poti pokazala nekaj predmetov iz svojega družinskega spominskega zaklada. Hranita zbirke starih knjig, fotografij, razglednic, znamk, novcev in bankovcev, značk, ur, fotoaparatov, radijskih prejemnikov, dokumentov, zemljevidov, turističnih prospektov, gramofonskih plošč, stenskih slik, koledarjev, reklamnih nalepk, vžigaličnih nalepk, ključev … Veliko večino predmetov sta Samčeva podedovala. Markovi predniki so stanovali v Ljubljani, na Mestnem trgi 21. Na podstrešju hiše je Marko shranil številne predmete, ki jih je podedoval od prednikov. Tudi sam je že kot otrok zbiral znake in razglednice.  Pozneje je vse predmete prenesel na Domačijo Spominov, kjer se živeli Malčini predniki. Tudi Malči je hranila predmete svojih prastaršev, in jih kasneje postavila na ogled.


V preteklih letih sta postavila že vrsto različnih razstav. Predstavljala sta naslednje tematike: Pogledi Slovenije, Stare družinske fotografije in predmeti, Kovanci in bankovci od leta 1760 do danes, Cerkvica sv. Marije Magdalene, Navade in razvade, O času, Slovenski jezik, Planinarjenje, 10-letnica jablaniških pohodov, Prva svetovna vojna, Izvor razstavnih predmetov Domačije spominov, Potovanja.

Ogled domačije lahko združite z obiskom drugih znamenitosti v Jablaniški dolini. Mimo grede se lahko ustavite pri sosedih, na eko kmetiji Vovk ali pot nadaljujete proti Zelencu in obiščete zeliščno kmetijo Pr´Janez. Ob povratku pa si v dolini, na Bregu, ogledate še razstavo savskih prodnikov in ptic.