Naše ptice

Poleg prodnikov je v gasilskem domu na Bregu tudi razstava "naših" ptic. Pticam lahko prisluhnete, z dotikom na ekran bodo le te tudi zapele svojo značilno melodijo oz. se oglasile s svojim značilnim oglašanjem. Če boste to ponovili večkrat jih boste počasi prepoznali tudi v naravi. Na steni se nahaja razstava z 36 fotografijami ptic, ki domujejo ob reki Savi. 

Litijska kotlina z okolico je od nekdaj bogata s ptičjim življenjem. Z gozdovi poraščeno hribovje je dom številnim vrstam, svoj pečat pa je dala reka Sava. Savske sipine so bile od nekdaj dom pticam, ki so se prodnikom prilagodile tudi s svojimi barvami in vzorcem petja. Na rečni breg so vezane ptice, ki jim vodno okolje pomeni bodisi gnezdišče ali lovišče.

Namen razstave o pticah je lahkoten način spoznavanja s pticami. Vseh približno 380 vrst, ki živijo v Sloveniji tu seveda ne boste spoznali. Morda pa bo ogled razstave namig za sprehod v naravo s priročnikom za določanje vrst ali izdelavo gnezdilnice za ptice.

Stalni razstavi sta na ogled v gasilskem domu na Bregu pri Litiji, po predhodnem dogovoru na telefon: 031 342 171 (Tomaž) ali po e-pošti:info@laz.si