Zeliščni vrt v Gradišču

V prijetni hribovski vasi Gradišče pri Litiji, v občini Šmartno pri Litiji, je kmetija pr' Janez. Kmetija spada med manjše hribovske kmetije in je na nadmorski višini 455 m. Z vseh strani je obdana z gozdom, večinoma se razprostira po strmem terenu, na sončni strani, zato je primerna za vzgojo in nabiranje zelišč.

Na kmetiji se od leta 2010 intenzivno ukvarjajo s pridelavo, predelavo in prodajo zeliščnih čajev. Za ljubitelje narave in naravnih pripravkov gojijo in nabirajo zelišča v neokrnjeni naravi na kmetiji. Pred leti je na kmetiji z željo, da uporabnikom približajo naravo in njene blagodejne učinke, začel nastajati zelišči vrt, ki se je z leti širil. Sedaj gojijo in nabirajo približno 35 vrst zelišč, ki jih posušijo, ročno narežejo in pakirajo. Iz teh zelišč pripravljajo čajne mešanice, kot so jih pripravljale naše babice.

Ponudba

Ponujajo domači čaj, družinski čaj, čaj krt, moški čaj, otroški čaj, pomirjevalni čaj, prečiščevali čaj, čaj za prehlad, za želodček, ženski čaj. Pripravljajo tudi mešanice zelišč po individualnih željah. V sezoni ponujajo tudi gozdne sadeže.

Zeliščni vrt

V poletnem času je možen ogled zeliščnega vrta z degustacijo čajev.  Označene gredice zelišč popeljejo obiskovalce v svet zelišč, podučimo jih o pomenu in učinkovinah v zeliščih.

Približno v eni uri spoznate okoli 35 različnih zelišč, ki jih lahko povohate, okusite, skratka začutite z vsemi čutili. Z gredic vam bo pogled uhajal na dolenjsko gričevje. Naužili se boste svežega zraka in se spočili, saj zeliščne gredice pomirjajo telo in duha.

Za ogled je potrebna predhodna najava na številki 031 766 226.