Predstavitev

Na Bregu pri Litiji, vasici ob Savi z mnogoterimi kozolci in vodnjaki vstopate v Jablaniško dolino. Zaščitni znak doline je jabolko, saj travniški visokodebelni sadovnjaki dajejo značili izgled krajine. Dolina je sicer dobila ime po Abfalterjih, rodbini, ki je imela tod svoje posesti. Nekdaj je bilo kmetovanje glavna dejavnost domačinov, čeprav so bile kmetije majhne in po obronkih zelo hribovite. Dodatni zaslužek je zagotavljalo rudarjenje, splavarjenje in furmanstvo. Dolina in obronki se ponašajo z naravno in kulturno dediščino. Številni kozolci – toplarji, gospodarska poslopja, kašče, sušilnice sadja ter cerkve, kapelice in križi so lepo ohranjene in vredni ogleda. V Bukovici in Čebelniku kljubujejo času še zadnji primerki stavbne dediščine – danes bi rekli eko hiše, narejene iz kamna, lesa in blata.
V Zgornji Jablanici je bivališče malega podkovnjaka, ogrožene vrste netopirja, zato je območje cerkve sv. Ane in bližnjih bukovih gozdov uuvrščeno v Naturo 2000. Na Bregu domujejo številne redke vrste vodnih ptic. Jablaniški potok gosti piškurja, iz katerih so ribiči nekdaj izdelovali vabe za ribolov sulca.
V zadnjem času se razvija turizem. Kmetije ponujajo pridelke in kakovostno domačo hrano, poletno taborjenje za otroke, izvajajo naravoslovne dneve in sprejemajo izletnike in obiskovalce ob najavljenih izletih in ob dnevih odprtih vrat. Društva organizirajo pohod Po obronkih Jablaniške doline, rekreativne piknike v šprtnem centru Reka, etno-kulinarično prireditev Dan jagod in špargljev, kresovanja, gasilske veselice ter vodene oglede stalne zbirke savskih prodnikov. Igranje harmonike, ljudsko petje, včasih pa tudi gledališka igra so priljubljeni pri domačinih, seveda poleg značilnih štrukeljcev, kruha in potic iz krušne peči ,suhih klobas in domačega cvička.
Gradišče pri Litiji je tudi priljubljena točka za vsakodnevne vspone iz doline do cerkve sv. Magdalene, kjer je vpisna knjiga in čudovit razgled.