Prostovoljno gasilsko društvo Breg

Prostovoljno gasilsko društvo Breg povezuje gasilce v Krajevni skupnosti Breg-Tenetiše, občina Litija. 

Društvo je prvo, ki priskoči na pomoč ljudem v težavah, pa naj bodo to nesreče ali požari. Gasilske desetine opravljajo naloge civilne zaščite. Zaradi zahtevnosti dela v določenih situacijah je potrebno izobraževanje v obliki gasilskih vaj, kjer je koristno združeno z zabavnim, saj predstavljajo trenutke druženja mladih. Vsako leto 30. aprila pa se člani društva zberejo ob postavljanju mlaja in kresovanju.

V decemberski številki litijskega Občana so objavili uspehe leta 2014:

Za naše prostovoljno gasilsko društvo je bilo leto 2014 prelomno. Začelo se je z organizacijo občinskega tekmovanja v gasilski orientaciji. Na Bregu se je 26.4.2014 zbralo kar neverjetnih 69 trojk, to je 207 otrok s svojimi mentorji. Organizacija tekmovanja je bila kljub velikemu številu prijavljenih ekip zelo uspešna, kar nam je dalo še dodatno potrdilo, da nadaljujemo s svojim delom. Čez dober mesec nas je že čakal nov izziv, soorganiziranje prireditve Dneva jagod in špargljev ter prevzem novega gasilskega vozila.

PGD Breg pri Litiji deluje na področju industrijskih obratov, skladišč, kmetij, stanovanjskih poslopij, travniških in gozdnih površin, prav tako pa tudi na poplavnih območjih. Dosedanja opremljenost nam ni omogočala varnega in kvalitetnega dela pri opravljanju gasilske službe. 25.5.2014 smo tako prevzeli novo gasilsko vozilo z vodo - GVV-1. Ob prevzemu smo se zahvalili vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri nakupu vozila. Obiskovalci so si lahko po končani proslavi ogledali tudi pripadajočo opremo v vozilu ter vprašali karkoli jih je zanimalo.

Po nekaj letih smo zopet uspeli sestaviti ekipo nadobudnih pionirjev, ki so se udeležili občinskega gasilskega kviza v Gabrovki. Zasedli so odlično 3. mesto ter si s tem zagotovili mesto na regijskem gasilskem kvizu, ki je letos potekal v Komendi. Svoje znanje so tako preizkusili tudi na nivoju regije, tu pa so zasedli odlično 13. mesto v kategoriji pionirjev.
V nedeljo, 16.11.2014 se je na Bregu odvila gasilska sektorska vaja. Vaje so se udeležila Prostovoljna gasilska društva Breg pri Litiji, Litija, Sava in Vače. Vaja je bila razdeljena v več sektorjev: gasilci so morali uporabiti znanje tehničnega reševanja, reševanja ponesrečene osebe ter posredovanja ob gozdnem požaru. Ob koncu smo z zadovoljstvom ugotovili, da smo med vajo, ki je trajala dobro uro, uspešno združili znanje in tehnično opremo vseh štirih društev.

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Breg pri Litiji vsem krajanom
in krajankam, občanom in občankam, v najlepšem mesecu
leta želi praznike polne družinske topline, upanja in neizmerne sre-
če. Želimo vam lepe božične praznike in srečno novo leto 2015!
Na pomoč!

Kontakt:

PGD Breg, Tenetiše 2, 1270 Litija

Predsednik: Gregor Drnovšek, telefon 031 535 608, e-pošta: gregor.toro@gmail.com

Gasilski dom na Bregu pri Litijji: zgrajen je bil leta 1965 s prostovoljnimi prispevki vaščanov in udarniškimi akcijami gasilcev. Poleg garaže-orodjarne je bila zgrajena tudi sejna soba oz. dvorana za 50 ljudi in hišniško stanovanje v prvem nadstropju. Ob objektu je stolp za sušenje gasilskih cevi s sireno, ki se oglasi vsako soboto ob 12. uri ter sanitarije.

Od leve proti desni stojijo, leta1978: Pajk Ivan, Savšek Milan, Drnovšek Tine, Kralj Jože, Savšek Lojze, Možina Franci, Kanduč Albin, Kanduč Viktor, Ponebšek Franci, Ponebšek Franc, Ponebšek Tine, Kastelic Jože, Pintar Viko, Paš Avgust; čepi Kokalj Jože s sinom.

Naslednje generacije gasilcev so zamenjale streho, okna, vrata, elektroinstalacije, obnovile sanitarije in fasado.

Leta 2007/8 je Društvo za razvoj podeželja LAZ v dvorani postavilo stalno razstavo zbirke savskih prodnikov,

Športno društvo Breg in Tenetiše pa je v pritličju uredilo fitnes sobo.

Leta 2008: gasilci zamenjali streho na gasilskem domu

Leta 2008: KS Breg-Tenetiše uredila pisarno KS v prvem nadstropju gasilskega doma

Leta 2009: KS Breg-Tenetiše/Občina Litija postavila igrala na zelenici ob gasilskem domu

Leta 2010, 2011, 2012 in 2013 so društva PGD Breg, Društvo LAZ in ŠD Bit ob podpori KS z organizacijo prireditev Dan jagod in špargljev na tretjo nedeljo v maju, zbirala sredstva za novo fasado.

November 2012: pripravljalna dela pred fasaderskimi deli; od leve proti desni sotjijo: Peter Vidic, Blaž Groboljšek, Gregor Poglajen, Andrej, Jože Vidic, Frane Vidic.

 

Leta 2012: Občina Litija kupi 1000 m2 zemljišča ob gasilskem domu za športno igrišče

2013: Nova fasada

Leta 2013 gasilci kupijo zmogljivejše gasilsko vozilo in ga slovesno predajo  namenu 25.5.2014