Pohod po Jablaniški poti – sobota 2.4.2022

V soboto 2. aprila 2022 vas vabimo v  Srce Slovenije na tokrat že 17. POHOD PO JABLANIŠKI POTI, ki ga organizira Društvo za razvoj podeželja Laz iz Jablaniške doline.  Na pohod ste vabljeni vsi že utrjeni pohodniki, kot tudi pohodniki začetniki, saj naša krožna pot ni zahtevna.

Prijava pohodnikov je od 7:00 do 10:00  pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici, Šmartno pri Litiji. Simbolična prijavnina znaša 4,00 €. Organizatorji bodo poskrbeli za tradicionalni  jablaniški zajtrk, ki vsebuje jutranjo kavico ali čaj, »štrukeljc« ali drugo domače pecivo. 

Jablaniška pot vodi od gasilskega doma mimo cerkve Sv. Ane po kolovozu do Jablaniških Laz. Nadaljujemo po asfaltni cesti skozi zaselek Bukovica in nato prečkamo cesto in skozi gozd nadaljujemo proti zaselku Preslje. Na vzpetini nad vasjo s čudovitim razgledom na Julijske Alpe, Triglav ter Kamniško Savinjske Alpe prispemo do kontrolne točke na kmetiji Pr'Kavc, ki je na sredini poti. Po počitku zavijemo v smeri proti Mamolju in se ob priključitvi na makadamsko cesto odcepimo levo po gozdni poti. Ali pa nadaljujemo pot po makadamski cesti do cerkve Sv. Janeza Krstnika. Druga varianta je malo daljša. Poti se združijo na pol poti do odcepa za Čebelnik kje zavijemo levo. Hojo po prijetni gozni poti nadalujemo s priključkom na cesto, a kmalu spet zavijemo levo na gozdno pot proti zaselku Zelenec. Če bomo imeli srečo in bomo imeli lepo vreme, bomo  imeli čudovit razgled na Kamniške Alpe. Ob prihodu do vasi Gradišče pri Litiji nas čaka vzpon do cerkve Sv. Magdalene in nato okoli hriba do vasi.
Čaka nas enkratna dogodivščina od pogostitve domačinov, do opazovanja drobnice, raznovrstnih gozdnih drevesnih vrst, kot tudi opazovanje čebel in mogoče tudi metuljev, predvsem pa uživamo v harmoniji ptičjega petja oziroma matere narave.

Med potjo se bomo lahko  vstavili na različnih kmetijah s ponudbo. Ena izmed teh je tudi kmetija Pr'Gustelnu, kjer se v poletnem času lahko dobijo sibirske borovnice, v tem času pa vam bodo postregli s toplo pogačo. Pot nadaljujemo po markirani poti do  zaselka Prlesje. Počasi bomo prispeli  na najvišjo točko naše pohodniške poti Pr'Kavc, kjer bomo  žigosali svoje pohodniške kartončke. Med čakanjem pa prisluhnimo zgodbam gospodarja, ki je navdušen lovec. Saj poznate »lovske«? Gospodinja Pavla bo prav gotovo z veseljem poskrbela za dobro počutje pohodnikov. Tudi letos nas bodo pričakala dekleta iz Društva podeželskih žena Polšnik s svojimi sladkimi dobrotami. Z vzponi med potjo smo že skoraj zaključili, le nekaj kratkih nas še čaka, tako, da  z asfaltirane ceste zavijemo levo in se spustimo v zaselek Zelenc, kjer nas bo na kmetiji Pr'Oblak  gospodar Martin postregel s svojo rujno kapljico. Za vse pohodnike bo nepozaben obisk zeliščarke Pavle na kmetiji Pr'Janez., kjer nam bodo postregli osvežujoč domač čaj. Zelišča zanje sami gojijo in nabirajo. Čaji so tudi na prodaj. Skoraj smo že na cilju, saj nas do cilja loči še kratek vzpon do cerkve Sv. Magdalene, kjer se vpišemo v pohodniško knjigo, ter si malce oddahnemo in po gozdni poti odidemo do ekološke kmetije Pr'Kokol.  Do njih nas bo vodil vonj sveče pečenih pekovskih izdelkov iz krušne peči. Ob poskušanju pečenih izdelkov bomo lahko z vsakim grižljajem občutili ljubezen in predanost, ki ga daje ga. Breda medtem ko pripravlja testo.  Na prireditvenem prostoru pa se bo predstavila tudi ekološka domačija Vovk, ki je znana po organizaciji poletnih taborov na svoji domačiji.

Na cilju v vasi Gradišče nas čaka prijetno druženje ob dobri domači hrani, pijači ter srečelov, ki ga organizira Društvo Laz. Organizator nam tudi ob tokratnem 17. Pohodu  pripravlja kratek  kulturni program. 
Povratek v dolino nam bo vzel le 20 minut,  zato se nam ne bo mudilo domov in bomo lahko  ostali v veseli družbi do poznih popoldanskih ur. Za vse tiste, ki želite domov oditi z organiziranim prevozom bo odhod ob 14:00 iz Gradišča pri Litiji.


Preden se spustimo v dolino se ustavimo v Domačiji spominov, kjer si lahko ogledamo novo  razstavo, ki jo pripravljata zakonca Samec.  Spust nazaj v Jablanico bo minil kot bi mignil. Pot nas bo vodila mimo Skebetove domačije, do vasi   Zg. Jablanica mimo Majčeve kašče, kjer še danes shranjujejo pridelke do naše izhodiščne točke pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici.


Do Zgornje Jablanice lahko pridete iz več smeri:
Iz dolenjske čez Bogenšperk in v Šmartnem pri cerkvi proti Gabrovki in še pred Cerovico zavijete levo proti gasilskemu domu v Zg. Jablanici – nad njim pa od daleč na hribčku vidite  cerkev Sv. Ane.
Iz ljubljanske smeri greste skozi Litijo in po dveh kilometrih se srečate s tistimi, ki po zasavski cesti prihajajo iz trboveljske smeri, pri rastlinjaku ob glavni cesti zavijete v vas Breg in nadaljujete po Jablaniški dolini v smeri Gabrovke – po treh kilometrih ste na izhodišču pohoda.
Lahko pridete tudi z vlakom,  saj bomo organizatorji poskrbeli za avtobusni prevoz iz Litije ob 7.55 Železniška postaja, 8.00 Športna dvorana Litija, 8.05 Uvoz na Breg (Tenetiše-Pr'Pleskovcu).