Pohod po Jablaniški poti - 6.4.2024

Društvo za razvoj podeželja LAZ letos organizira že 19. pohod po Jablaniški poti, ki bo v soboto, 6. aprila 2024. Pohod tradicionalno poteka vsako prvo soboto v aprilu, sicer pa je ta pot lep izlet v vseh letnih časih. Start pohodnikov je med 7.00 in 10.00 uro pri GD Jablanica. 

Na pohod vabljeni že utrjeni pohodniki, družine, pa tudi pohodniki – začetniki. Sprehodite se po prijetnih gozdnih poteh in obronkih krožne Jablaniške poti, ki je dolga 16 km.

Prijava pohodnikov je od 7:00 do 10:00 ure pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici, Šmartno pri Litiji. Simbolična prijavnina znaša 3,00 €. Organizatorji bodo poskrbeli za tradicionalni  jablaniški zajtrk, ki vsebuje jutranjo kavico ali čaj, »štrukeljc« ali drugo domače pecivo. Priporočamo, da s seboj vzamete jabolko, ter se podate na pot.

Opis poti:

V Zgornji Jablanici se pri gasilskem domu, kjer stoji informativna tabla, podajte v hrib mimo cerkve sv. Ane, ki je zanimiva za ogled, in naprej po gozdu do Jablaniških Laz, kjer si privoščite prvi postanek.

Ko pridete na ravnino vam bodo prijazni domačini s kmetije Pr' Gustelnu ponudili kaj za pod zob. Ko boste nadaljevali pot boste na desni strani opazili staro sušilnico sadja, ki je bila včasih zaradi močne sadjarske tradicije nepogrešljiv objekt pri vsaki hiši.

Sledite markacijam in prispeli boste v zaselek Prelesje, kjer vam ob lepem vremenu oko seže daleč po naši domovini. Prispeli ste do kontrolne točke, kjer si boste lahko žigosali pohodniške kartončke, ki ste jih prejeli na startu v Jablanici.

Na kmetiji Pr' Kavc vam bodo ponudili več vrst potic ter domači kruh. Pot vas bo nato pripeljala do Mamolja ter do ogleda vredne cerkve sv. Janeza Krstnika. Ali pa si boste izbrali malo krajšo pot, ki je tudi markirana in se izognili delu asfaltirane ceste. Oznaka jabolka vas bo nato pripeljala do Zelenca, kjer pri Oblak lahko potešite žejo.

Čaka vas le še vzpon do cerkve sv. Marije Magdalene in nato spust v vas Gradišče. Tam bodo za vas poskrbeli na Eko kmetiji Pr' Kokol ter Domačiji Vovk. Slednja v poletnem času organizira tabore za otroke.

Preden se spustite v dolino se ustavite še v domačiji spominov Samec, kjer si oglejte stare družinske fotografije ter ohranjene starine.

Le slabe pol ure je do vasi Zg. Jablanica. Sredi vasi si oglejte staro Majčevo kaščo, kjer še danes shranjujejo pridelke. S povratkom do gasilskega doma v Jablanici boste strnili pot, ki meri 16 km in ima 300 m višinske razlike.

Do Zgornje Jablanice lahko pridete iz več smeri:

Iz dolenjske čez Bogenšperk in v Šmartnem pri cerkvi proti Gabrovki in še pred Cerovico zavijete levo proti gasilskemu domu v Zg. Jablanici – nad njim pa od daleč na hribčku vidite  cerkev Sv. Ane.

Iz ljubljanske smeri greste skozi Litijo in po dveh kilometrih se srečate s tistimi, ki po zasavski cesti prihajajo iz trboveljske smeri, pri rastlinjaku ob glavni cesti zavijete v vas Breg in nadaljujete po Jablaniški dolini v smeri Gabrovke – po treh kilometrih ste na izhodišču pohoda.