Izlet po Jablaniški dolini in obronkih

Jablaniška dolina se nahaja v Srcu Sloveniji med posavskimi hribi, vzhodno od Ljubljane in zahodno od Litijskega okljuka. Tam, kjer se čas ustavi. Tam, kjer so doma prijazni in gostoljubni ljudje.


V zgodovino življenja ob Savi bomo na hitro vstopili z ogledom muzejskih zbirk v Litiji,  kjer se bomo seznanili z zgodovino rudarjenja v litijskem rudnem polju, nekdanjim prometom po reki Savi ter pomenom železne ceste za razvoj industrije v savski dolini.

Z ogledom stalne zbirke savskih prodnikov na Bregu pri Litiji bomo spoznali  zanimivosti reke Save,  ki pripoveduje zgodbe milijonov let.
Na sosednji turistični kmetiji nam bodo postregli z domačo malico, predvsem siri in drugimi mlečnimi izdelki,ki jih pridelujejo na kmetiji. Okrepčani si bomo ogledali lepo obnovljen gospodarski objekt, ki služi v turistične namene (spanje v kajžah in na seniku), posedeli na klopcah ob ribniku ali pa uživali ob opazovanju konj, ki se pasejo na travnikih kmetije.

Nato se bomo z avtobusom povzpeli na obronke Jablaniške doline. Cerkvice, posejane po hribih in dolinah, s svojo častitljivo starostjo pričajo o zgodovinski pomembnosti teh krajev. Na Domačiji spominov bomo skupaj s prijaznima avtorjema zbirk podoživljali stare čase.

Da pretegnemo svoje mišice in se nadihamo svežega zraka, se bomo povzpeli do skrivnostnega arheološkega najdišča Roven. Na vrhu bomo nagrajeni z lepim razgledom na vse strani Slovenije. Na ekološki kmetiji bomo imeli možnost kupiti  dobrote pečene v krušne peči. Žejo pa pogasili s kozarčkom dobrega domačega vina. Po veselem klepetu se bomo še  s toplo potico ali domačim  kruhom spustili v dolino, ki jo krasijo številni kozolci.

Za nove podvige se bomo  okrepčali v domači gostilni, kjer nam bodo postregli s hišnim kosilom.

Izlet bomo strnili na 800 mnv, kjer bomo spoznali primer uspešnega podjetništva na podeželju.

Gostitelj z izrednim posluhom za kraj in naravo, nas bo popeljal po edinem lesenem pločniku v Sloveniji popeljal v svet obdelovanja lesa in urejanja vrtov. Od tod nam bo podarjen prelep pogled na zasavski Triglav - Kum ali na sončni zahod nad dolenjskimi griči.

 

CENA: 34,50 EUR vključuje: malico, kosilo,  vstopnine po programu in vodenje izleta.

Program prilagodimo in nadgradimo glede na vaše želje. Lahko vam organiziramo prevoz z avtobusom, mini avtobusom ali kombijem.

Informacije: Društvo LAZ
drustvo.laz@gmail.com


070 303 321
www.jablaniskadolina.si