Kulinarični užitki na nekdanjem posestvu Janeza Vajkarda Valvazorja.

Kulinarične dobrote v Srcu Slovenije bodo zadovoljile še tako zahtevnega obiskovalca. Z ljubeznijo pridelana hrana, v neokrnjeni naravi, ki jo bomo imeli možnost pokusiti, nas bo napolnila z energijo.

 

Pojedina se bo pričela v medeni deželi pod »Kamplovim« hribom, o katerem krožijo številne legende povezane z gradom in o zlatem zakladu pod njim.  Obiskali bomo čebelarja in vzrejevalca matic  zaščitene Kranjske čebele Sivke, priznane ne le v Sloveniji, temveč tudi v tujini. (predstavitev čebelarstva, pokušina medu, medenih izdelkov, možen nakup izdelkov)

Pot bomo nadaljevali skozi kraj Šmartno pri Litiji. Sredi trga stoji mogočna novogotska cerkev z dvema zvonikoma, ki daje kraju značilno podobo. Gozdna pokrajina okrog naselja ne daje slutiti, da v okolici Šmartnega uspeva tudi vinska trta, zaradi česar je tudi cerkev posvečena sv. Martinu. Zaradi privlačne narave se je v teh krajih razvil podeželski turizem, ki ponuja sprehajalne in pohodniške poti, kolesarske ture, pa tudi nekatere zgodovinske znamenitosti, kot je Grad Bogenšperk. (sprehod po trgu, ogled cerkve, obisk TIC-a )

Po serpentinasti cesti  se bomo pripeljali do gradu Bogenšperk, kjer je v letih 1672 do 1692 živel in ustvarjal polihistor Janez Vajkard Valvazor. Ogledali si bomo grad in njegove zanimive zbirke. Znano je, da so si v preteklosti ob različnih zdravstvenih težavah ljudje pomagali z naravnimi pripravki. V zbirki vraževerja nas bo pričakala lokalna zeliščarka, ki nam bo ponudila zeliščne zvarke.  Očarljiv sprehod po lipovim drevoredu in pogled na okoliško hribovje vas bo zazibal v čase grajskih gospodičen, ki so se v sencah mogočnih krošenj skrivale pred soncem. (voden ogled gradu, degustacija zeliščnih pripravkov)

V sproščenem vzdušju se bomo spustili nazaj v dolino. MimoŠmartnega nas bo pot peljala v Jablaniško dolino poznano po številnih prireditvah, ki se vrstijo preko celotnega leta. Ustavili se bomo v gostilni ob sotočju potokov, kjer se še danes vrti mlin. Privoščili si bomo kosilo, pri pripravi katerega bomo sodelovali. Vse pa je odvisno od letnega časa našega prihoda. Vas zanima?

Na vašo željo vam lahko zaključek dneva popestri harmonikar.

CENA 29,60 EUR/osebo pri min. 40 udeležencih oz 34,50 EUR/osebo pri 20 udeležencih
Cena vključuje: degustacije in kosilo v gostilni, vstopnine po programu, organizacijo in vodenje izleta.
Doplačilo: Harmonikar

Program prilagodimo in nadgradimo glede na vaše želje. Lahko vam organiziramo prevoz z avtobusom, mini avtobusom ali kombijem.

Informacije: Društvo LAZ
drustvo.laz@gmail.com
070 303 321
www.jablaniskadolina.si